יום שלישי, 7 בדצמבר 2010

השריפות הגדולות והקטלניות בהיסטוריה


מאז ומתמיד אש הייתה אחד האויבים הגדולים של האנושות - ושל הטבע. לאורך ההיסטוריה תועדו שריפות ענק שכילו מיליוני דונמים והרגו מאות אנשים. לפניכם שבע מהגדולות ביותר

נועם ליפמן | mako | פורסם 05/12/10 22:53:52 | עודכן 06/12/10 09:21
שריפת "השבת השחורה" (צילום: getty images)
השריפה באוסטרליה בפברואר 2009. 173 הרוגים, 4 מיליון דונמים שרופים
צילום׃  getty images
אחרי ארבעה ימים של מאבק עיקש, 41 הרוגים, 50 אלף דונמים וארבעה מיליון עצים שנשרפו, שריפת הענק בכרמל כבתה. בעזרת 35 כלי טיס שעובדים סביב לשעון, בעזרת ה"סופר טנקר" - מטוס הכיבוי הגדול בעולם שהגיע מארצות הברית - ובעיקר בזכות העבודה הנחושה של כבאי ארצנו, הלהבות דעכו ונראה שהמשבר מאחורינו.
ההתמודדות עם זעמה של האש הייתה משהו שישראל מעולם לא הייתה צריכה לעמוד בפניו, אבל במקומות אחרים בעולם שריפות ענק - גדולות בהרבה מהשריפה בכרמל - נכנסו כבר לספרי ההיסטוריה בתור כמה מהאסונות הקשים שידעה האנושות. לא רק בגלל מספר ההרוגים, אלא גם, ובעיקר, בגלל הנזק הסביבתי העצום שהן גרמו. לפניכם שבע מהשריפות הקשות בהיסטוריה.

1871: שריפת פשטיגו, ארצות הברית


השריפה שהשתוללה בוויסקונסין ובמישיגן באוקטובר 1871 הייתה השריפה הקטלנית ביותר בהיסטוריה של ארצות הברית. הלהבות הרצחניות הרגו כ-1,500 איש (לפחות; יש עדויות שמצביעות על 2,500 הרוגים) וחיסלו יותר מ-14 מיליון דונם של צמחייה. השריפה הייתה כל כך עזה שהיא מחקה את הערים שבדרכה עד ליסוד; הרוחות העזות יצרו סופת אש, אשר איפשרה ללהבות לדלג מעל לאגם מישיגן ומעל לנהר פשטיגו ולהמשיך להתפשט בצידו השני. הסיבה לשריפה: עובדי רכבת שפינו שטח למסילה, בצירוף מזג אוויר חם ויבש. השריפה בפשטיגו התרחשה במקביל לשריפה הגדולה של שיקגו, ולכן מקומה נדחק בספרי ההיסטוריה. אבל היא עדיין נרשמה כשריפה הקטלנית בתולדות אמריקה.

1939: "שישי השחור", אוסטרליה

שריפת "השישי השחור" (צילום: getty images)
התושבים באוסטרליה של שנת 1939 צופים באש שמכלה את זעמה. האפר הגיע עד ניו זילנד
צילום׃  getty images
שריפת הענק הזאת, שכילתה בדרכה 20 מיליון דונם של צמחייה, נחשבת על ידי רבים לשריפה הגדולה ביותר בהיסטוריה של האנושות. השריפה התחילה ב-13 לינואר 1939, במדינת ויקטוריה שבאוסטרליה. הסיבה: גל חום עז, בשילוב של רשלנות עם אש. התוצאה: 71 הרוגים, ערים שלמות הרוסות ורוב מדינת ויקטוריה בוערת ואפופת עשן, כאשר האפר הגיע עד ניו זילנד. ממשלת אוסטרליה הגדירה את השריפה כאירוע הסביבתי המשמעותי ביותר שהתרחש במדינת ויקטוריה, ושינתה את הנהלים להתמודדות עם אש לאחר מכן. השריפה הסתיימה ב-15 לינואר בעקבות סופת גשמים.

1988: השריפה בילוסטון, ארצות הברית

השריפה בילוסטון
השריפה דעכה רק בזכות החורף שהגיע. פארק ילוסטון בוער
פארק ילוסטון בארצות הברית הינו פארק למוד שריפות, אך שריפות הענק שבערו בו ב-1988 חרגו מכל קנה מידה הגיוני. זה התחיל מדלקות ספורדיות, אבל הן התפשטו בעקבות הרוחות ומזג האוויר החם והחלו מכלות שטחים נרחבים מהפארק - סך הכול יותר מ-3 מיליון דונם (שליש משטח הפארק) נשרפו במשך חודשים ארוכים בהם האש בערה. ב-8 לספטמבר הפארק נסגר למבקרים לראשונה בתולדותיו. האש דעכה רק כשהגיע החורף ואיתו הגשמים והשלגים.

2003: השריפה באוקנגן, קנדה

אוקנגן
אלפי הכבאים והחיילים שהגיעו נלחמו בסופת האש - ללא הועיל. השריפה בקנדה
השריפה בפארק אוקנגן בקנדה פרצה ב-16 לאוגוסט 2003, לאחר מכת ברק באזור. מזג האוויר הלוהט והרוחות החזקות הפכו את המקום תוך כמה ימים לסופת אש ענקית ובלתי ניתנת לעצירה. בעקבות השריפה, ששרפה 239 בתים ו-250 אלף דונם של יער, פונו מבתיהם 27 אלף תושבים. הפארק הלאומי נסגר לאחר מכן. במהלך השריפה השתתפו במבצע הכיבוי 60 מחלקות של כיבוי אש, 1,400 יחידות צבאיות ו-1,000 כבאים - אשר לא הצליחו להשתלט על האש. באירוע הזה לא היו הרוגים.

2007: השריפות הגדולות, יוון

השריפות ביוון (צילום: getty images)
איך משתלטים על 3,000 דלקות שונות? האש הקטלנית ביוון
צילום׃  getty images
החל מה-28 ליוני ועד לתחילת ספטמבר 2007, ידעה יוון את השריפות הגדולות וההרסניות ביותר בהיסטוריה שלה. הצתה, רשלנות, מזג אוויר חם ורוחות חזקות, חברו להם כדי ליצור יותר מ-3,000 דלקות שונות אשר התפשטו במדינה. התוצאה: 2,100 מבנים שנפגעו, 2.5 מיליון דונם של יער שנשרף ו-84 הרוגים. בשלב מסוים האש הגיעה קרוב מאוד לאתונה ולמבנים היסטוריים כמו האולימפיה, אך יוון, בסיוע מדינות רבות (כולל ישראל), הצליחה בסופו של דבר להשתלט על האש.

2009: "השבת השחורה", אוסטרליה

שריפת "השבת השחורה" (צילום: getty images)
האש השתוללה במשך יותר מחודש, הורסת כל מה שבדרכה. שריפת "השבת השחורה" באוסטרליה
צילום׃  getty images
ביום שבת ה-7 לפברואר 2009, 70 שנים אחרי שריפת "שישי השחור", פרצה דלקה במדינת ויקטוריה באוסטרליה. בימים שלאחר מכן, 400 דלקות אחרות פרצו ברחבי המדינה, ממגוון סיבות: הצתה, קווי מתח גבוה שנפלו, בצורת, גל חום ואף סופה ששילחה מכות ברק לקרקע. שריפות הענק שנגרמו כתוצאה מכך השתוללו במשך יותר מחודש ופסקו רק ב-14 למרץ. התוצאה: 173 הרוגים (ביניהם כבאי אחד), 414 פצועים, מיליוני חיות בר הרוגים ופצועות. יותר מ-4 מיליון דונם של צמחייה נשרפו בחודש הזה, ו-3,500 מבנים נפגעו.

2010: הקיץ החם בהיסטוריה, רוסיה

השריפות ברוסיה (צילום: getty images)
הטמפרטורות השתגעו, האש השתוללה, והעשן כיסה את רוסיה
צילום׃  getty images
מאות שריפות ענק התפשטו ברוסיה בקיץ האחרון, בעיקר בגלל הטמפרטורות הגבוהות ביותר שידעה רוסיה בהיסטוריה שלה (38-42 מעלות). השריפה גבתה מחיר של 15 מיליארד דולר, ובזמן שהאש בערה הנשיא מדבדב הכריז על מצב חירום במדינה. במשך יותר מחודש מימים הלהבות כילו אלפי דונמים לאורכה של המדינה, הרגו עשרות אנשים והרסו מאות על מאות של בתים.
הסרטון שלפניכם ממחיש את העוצמה של אחת השריפות שהשתוללו ברוסיה בקיץ האחרון. לנהגים שלום.
 הפסלים הסופר-ריאליסטיים של מארק סיג'אן 










אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ארכיון הבלוג