עודכן 10:25 30/12/2010
חדשות nana10
בית המשפט המחוזי בתל אביב הרשיע את הנשיא לשעבר, בשני מעשי אונס ובמעשים מגונים. לאחר ארבע וחצי שנים הסתיימה אחת מהפרשות המביכות שידעה המדינה
ב-11 ביולי 2006, יום לפני פרוץ מלחמת לבנון השנייה, נולדה "פרשת קצב" המלווה אותנו מאז ועד היום. היום (חמישי), בתום ארבע וחצי שנים של חקירות ודיונים, הרשיע בית המשפט בתל אביב את הנשיא השמיני של מדינת ישראל. לכבוד סיום הפרשה שהחליפה שמות באותיות, נענע10 מביא לכם את "תיק קצב" מ-א' ועד ת':
א' ועו"ד בראשי. חשפו את הפרשה
צילום : חדשות 10 צילום מסך
צילום : חדשות 10 צילום מסך
א- א' - עובדת בלשכת הנשיא - לאחר שקצב טען שהיא מנסה לסחוט אותו, התלוננה שהוא אנס אותה במהלך עבודתה בלשכה, והביאה לחשיפת הפרשה. במסיבת עיתונאים שכינסה לאחר חתימת עסקה הטיעון עם קצב, טענה א' שהנשיא הפך אותה ל"שפחת מין".
א' - עובדת במשרד התיירות - בכתב האישום שהוגש נגד קצב הוא מואשם בשני מעשי אונס שביצע בא' ממשרד התיירות וכן שביצע בה מעשה מגונה בכוח.
ב - בראשי, כנרת - עורכת דין. הייתה פרקליטתה של א' מלשכת הנשיא, אך החליטה לפרוש מייצוגה בעקבות סכסוכי דעות בין השתיים. בראשי היא חברה של א' והסכימה לייצגה ללא תשלום, מהלך שהתברר ככדאי, לאור העובדה שפרשת קצב הציבה אותה בשורה הראשונה של עורכי הדין בישראל.
ג - גילה - רעייתו של קצב. עמדה לצידו לכל אורך הפרשה וממשיכה לטעון שבעלה חף מפשע.
ד - "דברת מספיק!" - אחרי "אפאצ'י!" האינדיאני, ו"אחריי!" המערבי הגיעה קריאת הקרב החדשה מבית מדרשו של קצב. הושמעה במהלך ההתקפה על התקשורת ובעיקר לכיוונו של ערוץ 2.
ה - ה' מלשכת הנשיא - הנשיא לשעבר מואשם כי ביצע בה מעשים מגונים.
ו - וייצמן, עזר. קדם לקצב בבית הנשיא. לפתע ביטויים כמו "מיידלע" ו"הטובים לטייס, הטובות לטייסים" מפי נשיא המדינה נשמעים כמו יצאו מפיו של סבא חביב.
ז - זכאי - קצב ממשיך לטעון לכל אורך המשפט כי הוא זכאי וכי נעשה לו עוול. מחר נדע האם הוא צודק.
קצב. ממשיך לטעון שהוא חף מפשע
צילום : רויטרס (ארכיון)
צילום : רויטרס (ארכיון)
ח - "חף כל עוד לא הוכחה אשמתו" - זכות בסיסית העומדת בפני כל אדם המואשם בביצוע פשע. נדמה כי נשכחה פעמים רבות כאשר עלתה פרשת קצב לכותרות.
ט - טעות טראגית - קצב, שחשש מהדלפת הפרשה לתקשורת, פנה ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, וטען כי עובדת לשעבר ניסתה לסחוט אותו. מזוז אסף את החומרים הרלוונטיים ופתח בחקירה שלבסוף הופנתה נגד הנשיא.
י - יועצי תקשורת - רונן צור ומוטי מורל היו יועצי התקשורת של קצב מתחילת הפרשה, אך התפטרו לאחר נאום ה"אני מאשים" שלו נגד היועץ המשפטי לממשלה. "עקב הבדלי גישות מהותיים ביחס לניהול מסיבת העיתונאים", הסבירו השניים את ההתפטרות שעות ספורות לאחר שקצב בחר לדחות נאום שהגישו לו והעדיף לדבר בספונטניות.
כ - כתב אישום חמור - נגד הנשיא הוגש כתב אישום שכלל שני מעשי אונס ומעשה מגונה בא', מעשים מגונים בה' ומעשה מגונה והטרדה מינית בל'. בנוסף הוא מואשם בהטרדת עד ובשיבוש הליכי משפט.
ל - ל' מלשכת הנשיא - המתלוננת השלישית נגד הנשיא קצב שירתה בלשכה כבת שירות לאומי. הוא מואשם כי ביצע בל' מעשה מגונה וכן שהטריד אותה מינית במהלך מסיבת יום הולדתו. על פי טיוטת כתב האישום, קצב חיבק את ל' בלשכתו ונישק אותה בצווארה, לאחר שסייעה בארגון יום הולדתו ה-60.
מזוז. האיש החזק בפרשה
צילום : אימג'בנק (ארכיון)
צילום : אימג'בנק (ארכיון)
מ - מזוז, מני - היועץ המשפטי לממשלה לשעבר. החליט להגיש את כתב האישום נגד קצב. מקורבי הנשיא טוענים כי "חבל התלייה של קצב הוא חבל ההצלה של מזוז", לדבריהם כיוון שלמזוז לא היו ראיות אמיתיות להעמיד את הנשיא לדין ולכן השתמש באמצעי התקשורת כדי ליצור דעת קהל שלילית נגד הנשיא.
נ - נבצרות זמנית - על פי סעיף 22 בחוק יסוד: נשיא המדינה, הנשיא יכול להכריז על נבצרות זמנית ממילוי תפקידו, כלומר הוא לא מתפטר מהתפקיד אלא משעה עצמו. תחילה ביקש קצב נבצרות למשך שלושה חודשים, אך לאחר שאלו תמו, ביקש מוועדת הכנסת הארכת הנבצרות עד תום כהונתו.
ס - סוקניק, גדי - כתב חדשות ערוץ 2 לשעבר. עמד במרכז התקפותיו של קצב על התקשורת כולה ועל ערוץ 2 בפרט במהלך נאום ההאשמות שלו. במהלך הנאום ניסה סוקניק להפנות שאלה לנשיא, אך זה צעק לעברו כי התקשורת דברה מספיק ועכשיו תורו לדבר.
ע - עסקת טיעון - נחתמה בין פרקליטות המדינה לפרקליטיו של הנשיא, ובה הוסכם כי קצב לא יקבל מאסר על תנאי בפועל אלא מאסר על תנאי בלבד. לפי העסקה הוא יואשם במעשה מגונה, הטרדה מינית והטרדת עד. תלונתה של המתלוננת א' משלכת הנשיא לא תכלל בכתב האישום שיגובש במסגרת עסקת הטיעון וכן סעיף האינוס במתלוננת א' ממשרד התיירות יומר למעשה מגונה בכוח. כעבור זמן מה חזר בו קצב מהעסקה והחליט ללכת לבית המשפט על מנת להוכיח את זכאותו.
פרס. שיקם את כבוד בית הנשיא
צילום : הערוץ הראשון (ארכיון)
צילום : הערוץ הראשון (ארכיון)
פ - פרס, שמעון - הנשיא התשיעי של מדינת ישראל. אולי "המרוויח הגדול" מהתפוצצות הפרשה. לאחר שהפסיד לקצב בהתמודדות על הנשיאות בשנת 2000, נהנה האדם שהפסיד במערכות בחירות רבות לאורך הקריירה הפוליטית שלו מהתפטרותו של קצב. לזכותו יאמר שהחזיר את הכבוד לבית הנשיא.
צ - ציבור - רובו המוחלט חושב כי הנשיא לשעבר קצב אשם בכל המיוחס לו. בסקר שערך ערוץ 10 נמצא ש-77.8% מהנשאלים מאמינים לגרסת המתלוננת א' מלשכת הנשיא ו-78.2% חושבים כי עסקת הטיעון שנחתמה איתו נרקמה רק כיוון שמדובר בנשיא ולא באזרח מהשורה. בניגוד לרוב אזרחי ישראל, תושבי עירו של קצב, קריית מלאכי, חושבים שהוא זכאי. "הוא צדיק בעיני, אני גאה בו", אמרה שכנתו צילה.
ק - קצב, משה - נשיא המדינה השמיני של מדינת ישראל. היה ראש עיריית קריית מלאכי בגיל 24, שר התיירות, שר התחבורה ושר העבודה והרווחה. כתב אישום חמור הוגש נגדו בגין עבירות אינוס, מעשים מגונים, הטרדות מיניות, שיבוש הליכי חקירה והטרדת עד. נשפט על עבירות כנגד ארבע נשים, כאשר ברקע עומדות שלוש נשים נוספות שעדותן נשמעה במהלך המשפט, אך על העבירות שבוצעו כלפיהן חל חוק ההתיישנות.
ר - רמון, חיים - יום לאחר שהתפוצצה פרשת קצב, נישק חיים רמון, אז שר המשפטים, קצינה בצה"ל המכונה ה', בניגוד לרצונה. רמון הורשע בביצוע מעשה מגונה ונגזרו עליו עבודות למען הקהילה. למרות ששילם מחיר על מעשיו, נהנה מעומק ההאשמות נגד קצב, וכך נותרה התלונה נגדו כמשנית לעומת פרשת קצב. לזכותו יאמר שמיד עם פיצוץ פרשת הנשיקה התפטר מתפקידו, שלא כמו הנשיא קצב.
ש - שיבוש הליכי משפט - לאחר שנחקרה אחת מהמתלוננות נגדו במשטרה, זימן אותה קצב ללשכתו על מנת לברר מה שאלו אותה החוקרים ומה החשדות נגדו. לאחר שנודע המקרה לפרקליטות, הוחלט לגבש נגדו תלונה גם בגין ניסיון שיבוש החקירה.
ת- תקשורת - קצב ומקורביו טוענים לכל אורך הפרשה כי התקשורת חרצה את דינו לחובה, טרם עשה זאת בית המשפט. עד להתפוצצות הפרשה התעלמה התקשורת מהנשיא והוא נחשב בעיניה כפוליטיקאי משעמם. אולם מרגע שהגישה א' את התלונה במשטרה, הפכו כל המעורבים בה לכוכבי תקשורת בעל כורחם. מחר יתברר מי ייתן את הדין: הנשיא קצב על מעשיו או התקשורת על בית דין השדה שהעבירה אותו.
עוד כתבות בפרשת קצב:
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה