יום שישי, 10 בדצמבר 2010

נחלות ישראליות נמכרות לעשירים ממדינות ערב

עידן יוסףNews1.co.il
ראש פינה [צילום: פלאש 90]
נחלות ישראליות נמכרות לעשירים ממדינות ערב
מאות דונמים של קרקע חקלאית פרטית בגליל נמכרות לגורמים מחו"ל  ברוכשים - גורמים עוינים מהמפרץ הפרסי  [ראש-פינה. של מי האדמה הזו? / פלאש 90]
ראש-פינה. האבות המייסדים לא חלמו שצאצאיהם ימכרו את הנחלות לערבים
>
גורמים ממדינות ערביות, שאין להן קשרים דיפלומטיים עם ישראל, רכשו בזמן-האחרון מאות דונמים של קרקע חקלאית פרטית בגליל, במימון של אילי הון מן המפרץ הפרסי. כך חשף תחקיר של קול ישראל אותו עשה הכתב שמעון וילנאי.

ראש מועצת מבואות חרמון, בני בן מרחב, התבטא לאחרונה בנושא, ואמר כי עשרות דונמים מאדמות הגליל הרשומות בטאבו נמכרו לאנשי חוץ. הוא סירב לחזור על הדברים בנימוק ש"יפגעו בי, יחסלו אותי". גם ניסיונות לדובב חקלאים לדבר על הנושא נכשלו. "למה זה צריך לעניין את המדינה והתקשורת מה עשיתי עם האדמה שלי?!", אמר חקלאי ותיק מראש-פינה וטרק את הטלפון. 

הרשות המקומית אינה יכולה ואינה מוסמכת לפקח ולבקר מי מוכר למי בית או קרקע, ופעמים רבות נודע לה על כך רק בדיעבד. ראש המועצה המקומית של ראש-פינה, אביהוד רסקי, מתקשה לעכל את מה שעוללו חקלאים במושבה. "לחקלאים שנקלעו לקשיים כלכליים לא נותרה ברירה, והם נאלצו למכור את הקרקעות שלהם כדי שיוכלו לנהל את התקינים שלהם. העליתי את הנושא בפני קק"ל ובפני מינהל מקרקעי ישראל, ואמרתי להם שצריך להקים גוף שיפקח ויראה שקרקעות של חקלאי במדינה שלנו יישארו במדינת ישראל, ולא יעברו לידיים זרות. אבל לצערי לא הרימו את הכפפה ולא פעלו בנושא הזה". לדבריו, הוא אינו מודע להיקף התופעה, אך מדובר בתופעה מזדחלת, וכשאנשים שצריכים כסף רואים אחרים שמוכרים ומרוויחים הם מתפתים גם כן למכור. "בסוף נישאר עם חבל ארץ יפה בגליל, אך לא בטוח שיהיו אלה אדמות של תושבי הגליל". רסקי אמר כי ניסה לשכנע חקלאים שלא לבצע את המהלך ההרסני, אך "בהיעדר מדיניות מוכוונת ובהיעדר רצון של המדינה לפעול בנושא, כל אחד עושה כטוב בעיניו".
המתנגדים אינם מצליחים לגייס את הכסף
עמותות של חקלאים ובוקרים בגליל התאגדו, בניסיון לסכל את המכירות, אך לא הצליחו לגייס את הכספים הנדרשים לקנות את הקרקעות מחקלאים שנקלעו למצוקה כלכלית ומציעים את קניינם לכל המרבה במחיר, גם אם מדובר בגורם עוין מערב הסעודית, מקטאר וממדינות אחרות. ראש ארגון הבוקרים ומגדלי הבקר לבשר, חיים דיין, ניסה גם כן למנוע את מכירת האדמות לגורמים זרים. "ישבנו פורום של עמותות לשמירת שטחי ארץ ישראל, וניסינו לגייס כספים לקניית השטחים הפרטיים, אבל לצערנו הסכומים שהמוכר ביקש היו כל-כך גדולים, של מיליוני שקלים, שלא הצלחנו לעמוד במשימה", אמר.

יואל זילברמן, ממקימי ארגון "השומר החדש", כדי להגן על השטחים החקלאיים מפני גניבות, הסגות גבול וחבלות זדוניות, מכיר מקרוב את הנושא הכאוב. "יש מכירות רבות מאוד, ונטישות שטחים גדולות; זה דבר שקורה במקביל. אנחנו נמצאים בדור שמה שמעניין אותו זה כסף ונדל"ן שמבלבלים את כולנו". זילברמן, המתגורר במצפה סנדו בגליל, יודע מה שאחרים יודעים, ואינו חושש לדבר בגלוי. "אנחנו יודעים בוודאות על אנשים שמכרו שטחים כאן בגליל התחתון ובאזורים אחרים. אנחנו יודעים שמגיע לכאן כסף שלא צמח במדינה אלא הגיע מערב הסעודית ומקטאר. בחלק מהמקרים אנחנו גם יודעים מי הם הקונים של השטחים, ובעבור איזה ארגונים ותנועות קונים אותם. מאות דונמים נוספים עומדים בפני מכירה. זה הסרטן של המדינה, לדעתי זה יותר גרוע מאירן, מעזה ומלבנון. זה הסיפור הבא של מדינת ישראל".
הרשויות חסרות אונים
ממינהל מקרקעי ישראל נמסר כי הם מנועים מלהתערב, משום שאין מדובר בקרקעות הלאום, אלא בנחלות פרטיות. שר-החקלאות, שמחון, אמר כי העניין אינו בתחום אחריותו.

יושב-ראש מרצ ושר-החקלאות לשעבר, חיים אורון, אומר כי "מי שחתרו להפרטת קרקעות-המדינה קיבלו עכשיו דוגמית מן הנעשה בשטח - חקלאי יאבדו את מטה לחמם, והקרקעות יפלו לידיים זרות".

חיים הוד מוותיקי מטולה מגדל פירות קיץ וחורף רואה במהלך החריג של חבריו החקלאים את סוף דרכה של הציונות. "הסבא-רבה שלי שהגיע ב-1882 לאיזור, הביא איתו הרבה כסף וקנה אדמות בכספו מערבים בשביל לייהד את ארץ ישראל. היום חקלאי שלא יכולים להתפרנס מחקלאות ועוזבים את הענף מציעים לקרן קימת לקנות מהם, אבל היא לא נותנת את המחירים שהבני-דודים שלנו נותנים, ואז עוברות האדמות הפרטיות בטאבו לידיים זרות, וזה סוף המדינה".

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ארכיון הבלוג