קבוצת חוקרי איכות סביבה עצמאיים גילו אזור במחוז דניפרופטרובסק באוקראינה בו רמת הקרינה בקרקע גבוהה מזו של צ'רנוביל, העיר במדינה בה התפוצץ כור גרעיני סובייטי בשנת 1986, בעקבותיו פונה האזור.
הרשויות במחוז דחו את הדוח בטענה כי הצוות האקולוגי עשה שימוש בציוד שאינו תקני במדינה, אך לדברי אולקסיי ודמידסקי, העומד בראש קבוצת המחקר האקולוגית, נעשה שימוש במונה-גייגר אמריקני של פירמה אמינה ומוכרת. "המונים התקניים מודדים רק סוג אחד של קרינה ואילו אנחנו מסוגלים למדוד קרינת אלפא, בטא, גאמא ורנטגן".
"רמת הקרינה שמדד גלאי החלקיקים שלנו עמדה על 2611 מיקרו-רנטגן לשעה", אמר ודמידסקי. "לשם השוואה, חשיפה נורמלית היא 30 מיקרו-רנטגן לשעה. אפילו ליד הכור בצ 'רנוביל החשיפה היא 500-600 מיקרו-רנטגן לשעה". לדבריו, "מכרה האורניום הנטוש, הסמוך לכפר דוביבקוב, מהווה סכנה גדולה לתושבי האזור ולסביבה".
"החשיפה לקרינה לא הורגת אנשים ברגע אחד, הפגיעה תלויה ברמת החשיפה למקור קרינה עוצמתי כל כך", אומרים בקבוצה. "הבעיה היא שהרשויות לא מכירות בבעיה ואין שום שלט שמזהיר מפני הסכנה". לדברי חבר אחר בקבוצה, "אנחנו יודעים שהיה פה פעם מכרה פעיל, אבל אנחנו לא יודעים מה בדיוק כרו פה. מי שעבד פה בעבר מסרב לדבר על כך".
לפי דוח הקבוצה, שבעה מיליון טונות של חומרים מסוכנים נקברו מתחת לאתר הנטוש. אחד הגורמים שמחמירים את הבעיה היא העובדה שהמקומיים נותנים לבקר שלהם להסתובב שם והקרינה נספגת במזון שהם אוכלים.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה